Pages

Sunday, 27 February 2011

CARA NAK LAJU KAN SEMULA SPEED BROADBAND YANG SUDAH HABIS LIMIT

Seperti yang anda ketahui broadband mempunyai had limit speed yang di tentukan untuk setiap pakage.Biasa nya ini terjadi apabila suda sampai ujung2 bulan tu.Biasa la minta duit lagi untuk refresh balik(bayar bil).Tapi ada juga yang tak sampai pun sebulan penggunaan nya suda mula lembab nak browse internet.Ini bagi yang kaki download la terutama nya.Ok tak perlu saya nak terang panjang2.Nanti boring plak anda membaca nya.Kita teruskan dengan tujuan utama kita la..

    Korang kena buat benda nie...
1) pergi ke START barton kemudian klik RUN

2) taip cmd kemudian enter
    maka akan keluar la command prompt

3) taip ipconfig/all dalam command prompt tu.
    anda akan lihat semua jenis connection yang di paparkan.ip adress,subnet,
    gateway dan dns.
    Lihat description connection tu.Korang cari connection broadband punya.
    Jangan silap.biasanya ada dekat
    paling bawah sekali tu.Kemudian lihat default gateway nya.

4) taip no. default gateway nya tu di command prompt td.sambung jak.
    contoh : ping 10.178.55.84 -t  (taip no. default gateway korang sendiri)

5) kemudian tekan enter
    akan keluar la replay yang diterima selepas anda tekan enter.
   dia akan ping terus benda nie.biar benda nie
    terus di ping selama mana anda online.minimize jak.

Proses ini akan membuatkan anda sentiasa ada connection dan tidak akan disconnect dengan server dan akan
mempercepatkan proses penghantaran paket dan penerimaan.

Jadi setiap kali anda nak online anda terpaksa melakukan ini.Tak perlu lagi nak buat macam nie setiap kali korang nak ping.Apa yang perlu korang nak buat hanya copy paste kod di bawah nie ke notepad dan save as
namefailkorang.bat contohnya: speedbroadband.bat
kemudian double klik jak bila setiap kali nak ping

@echo off
cd\
ping 10.178.55.84 -t

(gantikan 10.178.55.84 -t dengan no default gateway@dns broadband korang)

benda nie saya dah buat try memang menjadi.wlaupun dah abis limit still laju jg.korang bole try klau tak percaya.tiada effect jg kepada yang masih hidup atau pun yang telah meninggal dunia....hahahaha

klau tak paham tanya la ya.slamat mencuba.....-goyang2 kening-

No comments:

Post a Comment